Kilosu 10 liradan satılan kış karpuzu hamileler için ilaç gibi.
Türkiye’nin en büyük örtü altı yetiştiriciliğinin yapıldığı Antalya’nın Serik ilçesinde eylül ayında ekilen kışlık karpuzun hasadı aralık ayında da yapılıyor. Yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan karpuz üretimi kış sezonunda yaygınlaşırken, üreticinin yeni kar kapısı oldu. Kilosu 10 liradan satılan karpuzun pazar payı düşük olsa da üreticisinin beklentisini karşıladı. 35 dönümlük serada 110 ton karpuz hasadı yapılırken; Kışlık karpuz genel olarak oteller, restoranlar, marketler ve canı çok çeken hamileler tarafından talep edilmektedir.
Serik ilçesine bağlı Yukarıçatma Mahallesi’nde 20 yıldır karpuz yetiştiren Nazif Yılmaz, “Kış ayları için belli bir miktar üretim yapıyoruz. 25 Eylül gibi diktik. Normal işimizi yaparak karpuzumuzu yetiştirdik. gübreleme ve ilaçlama.Hasadını yapıyoruz.Bu yıl beklentimizi büyük ölçüde karşıladık.Karpuzun ortalama kilogram fiyatı 10 lira. Modül kesimlerini genellikle İstanbul’da büyük market, manav gibi yerlere gönderiyoruz. Kış aylarında pazar payı biraz düşebilir, eserlerin satışını yapmak biraz zor olabilir” dedi.
Sebze meyve komisyonculuğu işiyle uğraşan Mestan Mavi, bu yıl kışlık karpuz üretiminin iyi olduğunu belirterek, “Karpuzumuz bu yıl gerçekten güzel, üretimi yeterli. kış sezonu piyasayı zorluyoruz.Böğürtlenler,oteller,restoranlar,eğlence yerleri ve hamileler.Kadınlar daha fazlasını istiyor.Doğal olarak bunu ticaret için yapıyoruz.Karpuzun maliyeti diğer ekinlere göre düşük ama bulmak zor. Hasat zamanı işçiler. Yaklaşık 35 dekar olan serada 110 ton karpuz bekliyoruz ama piyasa düşük. İran’dan iç piyasaya gelen karpuzlar erkenden piyasaya çıkıyor. büyümek çok iyidir. Yerli ürünümüz dalından koparılarak 3. gün tüketicinin önüne çıkarılmaktadır. Ülkemizde yetişen bir ürüne sahip çıkalım” dedi. – ANTALYA