Orta Doğu Çatışması Nedeniyle Havayolları Uçuşları Durduruyor
Orta Doğu’da tırmanan gerilimler nedeniyle, birçok uluslararası havayolu şirketi bölgedeki çeşitli destinasyonlara uçuşlarını askıya aldıklarını duyurdu. Hizmetlerdeki düzenlemeler, olası daha geniş bir çatışma endişesiyle bazı uçuşların iptal edilmesini ve belirli hava sahalarından kaçınılmasını içeriyor.
Yunanistan merkezli Aegean Airlines, Beyrut’a yapılan uçuşları 31 Ekim’e kadar, Tel Aviv’e yapılan uçuşları ise 21 Ekim’e kadar iptal etti. Benzer şekilde, Air Algerie Lübnan’a yapılan uçuşları ikinci bir duyuruya kadar askıya aldı. Letonya’nın airBaltic şirketi de Tel Aviv’e yapılan uçuşları iptal ederek askıya alma süresini 31 Ekim’e kadar uzattı.
İspanyol havayolu şirketi Air Europa, 14 Ekim’e kadar Tel Aviv uçuşlarını durdurdu. Air France-KLM ise birkaç önlem aldı. Air France, Paris’ten Tel Aviv’e yapılan uçuşların askıya alınma süresini 15 Ekim’e, Beyrut’a yapılan uçuşların askıya alınma süresini ise 26 Ekim’e kadar uzattı.
KLM, 2024 yılı sonuna kadar Tel Aviv uçuşlarını durdurdu. Air France-KLM’nin düşük maliyetli birimi Transavia, Tel Aviv’e yapılan uçuşları 31 Mart 2025’e kadar, Amman ve Beyrut’a yapılan uçuşları ise 3 Kasım’a kadar iptal etti.
Hindistan’ın bayrak taşıyıcısı Air India, Tel Aviv’e yapılan uçuşları süresiz olarak askıya aldı. Bulgaria Air, 31 Ekim’e kadar İsrail’e yapılan uçuşları iptal etti. Hong Kong merkezli Cathay Pacific, 27 Mart 2025’e kadar Tel Aviv uçuşlarını askıya aldı.
ABD’li taşıyıcı Delta Air Lines, 31 Aralık’a kadar New York-Tel Aviv uçuşlarına ara verdi. İngiltere’nin düşük maliyetli havayolu easyJet, Nisan ayından bu yana Tel Aviv’e uçuşlarını durdurdu ve 30 Mart 2025’te uçuşlara yeniden başlamayı planlıyor.
BAE’nin devlet havayolu Emirates, 15 Ekim’e kadar Beyrut uçuşlarını ve 16 Ekim’e kadar Irak ve İran’a yapılan uçuşları iptal etti. Ethiopian Airlines, 4 Ekim’de Facebook’ta yaptığı bir duyuruyla Beyrut’a yapılan uçuşları ikinci bir duyuruya kadar askıya aldığını açıkladı. Flydubai de Dubai-Beyrut uçuşlarını 31 Ekim’e kadar askıya aldı.
IAG’ye ait British Airways, 26 Ekim’e kadar Tel Aviv’e yapılan uçuşları iptal etti. IAG’nin Iberia Express’i 31 Ekim’e kadar Tel Aviv uçuşlarını iptal ederken, Vueling 12 Ocak 2025’e kadar Tel Aviv operasyonlarını ve ikinci bir duyuruya kadar Amman operasyonlarını iptal etti.
Iran Air ve Iraqi Airways, ikinci bir duyuruya kadar Beyrut uçuşlarını iptal etti. İtalya’nın bayrak taşıyıcısı ITA Airways, Tel Aviv uçuşlarının askıya alınma süresini 31 Ekim’e kadar uzattı. Polonya’nın bayrak taşıyıcısı LOT, 26 Ekim’e kadar Tel Aviv uçuşlarını iptal etti ve Beyrut’a ilk uçuşunu 1 Nisan 2025 için planladı.
Almanya’dan Lufthansa Group, 31 Ekim’e kadar Tel Aviv’e, 26 Ekim’e kadar Tahran’a ve 30 Kasım’a kadar Beyrut’a yapılan uçuşları askıya aldı. Grup, Irak Kürdistanı’ndaki Erbil’e yapılan uçuşlar için kullanılan bir koridor dışında, İran ve Irak hava sahasını süresiz olarak kullanmayacak ve 31 Ekim’e kadar İsrail hava sahasını kullanmayacak. Lufthansa ve Turkish Airlines’ın ortak girişimi olan SunExpress, 17 Aralık’a kadar Beyrut uçuşlarını askıya aldı.
Türk havayolu Pegasus, 28 Ekim’e kadar Beyrut uçuşlarını iptal etti. Avrupa’nın en büyük düşük maliyetli havayolu Ryanair, 26 Ekim’e kadar Tel Aviv’e yapılan uçuşları iptal etti. Qatar Airways, Irak, İran ve Lübnan’a yapılan uçuşları geçici olarak askıya aldı.
Alman havayolu Sundair, Berlin, Bremen ve Muenster/Osnabrueck’ten Beyrut’a yapılan uçuşları 8 Aralık’a kadar iptal etti. Chicago merkezli United Airlines, öngörülebilir gelecek için Tel Aviv uçuşlarını askıya aldı. İngiliz taşıyıcı Virgin Atlantic, Tel Aviv uçuşlarının askıya alınma süresini Mart 2025 sonuna kadar uzattı. Son olarak, Macaristan merkezli Wizz Air, 13 Ekim’e kadar İsrail ve Ürdün’e yapılan uçuşları askıya aldı.
Reuters bu habere katkıda bulundu.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.